Gewoon door de bewegingen van het leven gaan, plaatst ons direct op de passagiersstoel wanneer we echt op de stoel van de bestuurder moeten zitten.

Het is gemakkelijk om door dit snelle wereldgevoel te gaan alsof je door je weken op de rug van een wild paard wordt gesleept. Velen van ons gaan van het een naar het ander totdat we 's avonds thuiskomen met precies genoeg tijd om te ontspannen en te gaan slapen, de volgende ochtend wakker te worden om opnieuw te beginnen aan de wilde rit. Hoewel dit voor bepaalde periodes opwindend kan zijn, kan een leven dat helemaal op deze manier geleefd wordt, vermoeiend zijn, en wat belangrijker is, het plaatst ons op de passagiersstoel wanneer we echt degenen zijn die zouden moeten rijden.

 

Wanneer we verstrikt raken in onze drukke agenda en onze vele verplichtingen, kunnen weken voorbijgaan zonder dat we één spontaan ding doen of de tijd nemen om naar het grotere plaatje van ons leven te kijken. Zonder deze pauzes lopen we het risico onze kostbare dagen door te brengen in een uit de hand gelopen trein. De tijd nemen om het grotere geheel te bekijken, onszelf afvragen of we blij zijn met de koers die we volgen en aanpassingen doorvoeren, plaatst ons weer op de plek van de bestuurder waar we thuishoren. Wanneer we de verantwoordelijkheid nemen voor het in kaart brengen van onze eigen koers in het leven, kunnen we heel goed in een geheel andere richting gaan dan degene die door de samenleving en familiaire verwachtingen voor ons is opgesteld. Dit kan op korte termijn ongemakkelijk zijn, maar op de lange termijn is het veel erger om je voor te stellen dit kostbare leven te leiden zonder ooit het stuur te nemen en onze eigen koers te varen.

 

Natuurlijk kan de tijd besteed aan het onderzoeken van het grote plaatje ertoe leiden dat we tevreden zijn met de weg die we bewandelen, maar we willen graag meer tijd met familie of meer vrije tijd om te doen wat we op dit moment willen. Zelfs als we extremere veranderingen willen, is de manier om te beginnen lang genoeg van de weg af te reizen om op adem te komen en ons te herinneren wie we zijn en wat we echt willen. Als we dat eenmaal hebben gedaan, kunnen we het wiel met vertrouwen aannemen, de snelheid rijden die we willen gaan in de richting die goed is voor ons.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *