Als we ons niet meer druk maken over onbelangrijke zaken, kunnen we zoveel meer besteden aan wat echt belangrijk is. We ervaren elke dag talloze teleurstellingen. Onze verwachtingen worden niet vervuld, onze plannen worden geblokkeerd door omstandigheden, onze wensen worden niet vervuld en we ontdekken dat ons leven onderworpen is aan een groot aantal krachten die buiten onze bewuste controle liggen.

 

In sommige gevallen is onze reactie krachtig omdat we in onszelf en onze middelen moeten investeren om echte ontberingen te overwinnen. De spanning die ons lichaam en onze geest doordringt wanneer we te laat zijn voor een gebeurtenis, onderbroken worden op het werk, of in het verkeer vast zitten, is niet ongepast, maar het kan op een ingrijpende manier ons welzijn verstoren. Wanneer we ons niet langer zorgen maken over relatief onbelangrijke zaken, kunnen we vrede hebben en zoveel meer besteden aan wat echt belangrijk is.

 

Kleine frustraties en irritaties hebben vaak zoveel macht over ons omdat ze ons beroven van onze controle. Maar elk probleem is een potentiële leraar - een verwarrende situatie is een mogelijkheid om mindfulness te oefenen, en moeilijke mensen bieden ons mogelijkheden om mededogen te tonen. Er is een natuurlijke menselijke neiging om grote hoeveelheden emotionele energie te investeren in kleine dilemma's en frustraties om te voorkomen dat we geconfronteerd worden met die complexere kwesties die grotendeels buiten het bereik van onze controle liggen. De intensiteit van onze reactie geeft ons een tijdelijk gevoel van persoonlijke kracht die ons helpt omgaan met uitdagingen die ons anders zouden overweldigen. Maar pas als we de kleine dingen laten gaan, ontdekken we dat het grote spul toch niet zo verwoestend is.

 

In de stress van een buitengewoon gespannen incident, kan het onderscheid tussen een onbelangrijke ergernis en een legitieme uitdaging een monumentale taak lijken. Vraag jezelf af of de emoties die je voelt, zo levendig zijn in een jaar, een dag of zelfs een uur. Zo geconcentreerd als je bent op dit moment in de tijd, kan je beloning voor het loslaten van je emotionele investering, het geluk en de harmonie zijn. Je kunt jezelf niet distantiëren van de inconsequenties, irritaties en omwentelingen van het leven, maar je kunt afstand doen van je verlangen naar perfecte orde en gemoedsrust krijgen in het proces.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *