Eiwitten ook wel proteïne genoemd is een hele belangrijke voedingsstof die een belangrijke rol in ons lichaam vervullen. Het woord ‘proteïne’ komt van het Griekse woord proteinos en betekent “het meest belangrijke” of “de eerste” en eiwit is de belangrijkste grondstof voor het reparatie mechanisme van het lichaam. Eiwit is de stof waar het leven plaatsvindt! Elke lichaamscel bestaat hoofdzakelijk uit eiwitten, zij bepalen dus in hoge mate de functie en de structuur van ons lichaam. Eiwitten vervullen allerlei biologische functies binnen en buiten de cel zoals;

 

 • Groei, onderhoud en herstel
  Alle weefsels in ons lichaam ondervinden dagelijks schade. Eiwitten zijn belangrijk om deze schade te herstellen. Een functie van eiwitten is bijvoorbeeld het herstellen en opbouwen van spierweefsel. Hierdoor hebben sporters een grotere behoefte aan eiwitten uit hun dagelijkse voeding.
 • Weerstand en immuunsysteem
  De antilichamen in ons lichaam maken virussen en bacteriën onschadelijk. Het lichaam heeft eiwitten nodig om deze antilichamen aan te maken. Dit is dus een belangrijke functie van eiwitten, want wanneer we te weinig eiwitten binnenkrijgen is onze weerstand verminderd en zijn we vatbaarder voor ziektes.
 • Transport
  Een andere belangrijke functie van eiwitten is het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof door ons lichaam. Hemoglobine is één van de bekendste transporteiwitten. Hemoglobine vind je in rode bloedcellen, deze zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof. Hiernaast zorgen eiwitten (aminozuren) ervoor dat vrije vetzuren vervoerd kunnen worden in ons lichaam.
 • Enzymen
  Enzymen zorgen voor de afbraak van weefsels in ons lichaam. Deze enzymen zijn belangrijk, omdat beschadigde weefsels anders niet opgeruimd worden. Bovendien zorgen enzymen ervoor dat voeding goed verteerd kan worden en alle belangrijke voedingsstoffen eruit worden gehaald!
 • Hormoonfunctie
  De hormonen insuline en glucagon regelen de suikerhuishouding in ons lichaam. Insuline zorgt voor het verzadigingsgevoel, glucagon voor het hongersignaal. Insuline is een eiwitmolecuul dat ervoor zorgt dat suiker uit het bloed in de cellen wordt opgenomen.
 • Reguleren van de vochtbalans
  De eiwitten in onze lichaamscellen en het bloed trekken vocht aan, dit noemt men ook wel osmotische druk. Hierdoor wordt de vochtbalans in het lichaam in balans gehouden. Albumine is een eiwit in het bloedplasma die hier een belangrijke rol in speelt.
 • Bewaken zuur-base evenwicht
  Het kan erg gevaarlijk zijn wanneer ons lichaam te zuur (acidose) of te basisch (alkalose) wordt. Een functie van eiwitten is om deze situatie in balans te houden. Zo zorgt Albumine er bijvoorbeeld voor dat de zuurgraad van het bloed neutraal blijft.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *